ÅRSTIDSFESTERårstidsfester

I Stjerneblomsten holder vi mange årstidsfester i løbet af året. Vores sanglege og eventyr er med til, at understrege årets gang da de som oftest er årstidsrelaterede.

Årsrytmen med alle festerne er primært noget, der bliver fejret i børnehaven, men vuggestuens børn vil også mærke stemningen, når der er fest, da årets og naturens rytme følges også i vuggestuens sange og fingerlege.

Til hver af festerne pyntes stuen op, så det er med til at understrege netop hver enkelt fest.

Høsttiden
Op til høstfesten tager børnehaven på bondegårdstur til Gartnerriet Rødmose, som er et biodynamisk dyrket.

”Bonden” viser os gartneriets dyr og vi høster kornet og binder neg. Op til festdagen bliver kornet tærsket, renset og kværnet til mel, som vi bager høstbrød af. Vi kærner også smør til høstbordet.

Høstfesten
Til selve festen møder børnene høstklædte op (kjole, forklæde, tørklæde, skjorte, vest). Vi fejrer at høsten er kommet i hus med et overdådigt festbord som består af hjemmebagt brød og ny kærnet smør samt frugt og grønt som børnene medbringer, gerne fra egen have. Vi synger og danser og både glæder os over, og er taknemmelige for det overflod, der er i høsten.

Et af festens højdepunkter et det flotte og morsomme høsteventyr, hvor gulerødder, æbler, porrer mm. bliver levende. Vi har f.eks. en majs prins, en blomkåls konge, et løg og en gulerodsprinsesse, som er hovedfigurerne i eventyret.

Michaels fest
Michaels festen holdes i slutningen af september. Under forberedelserne til denne fest synger vi sange om riddere og drager og om smeden, der smeder sit jern. Stuen klæder sig i mørkeblåt, rødt og hvidt og alle ridderkapperne bliver fundet frem.

På festdagen er børnehaven forvandlet. I midten af rummet står et stort dybblåt Michaels bjerg med levende lys og krystaller. Vi hører et eventyr om modige kampe mod drager og bliver selv slået til Michaels riddere. Vi spiser Sværdbrød og drikker ”drageblod”, som er varmet på bålet.

Vi tager Kraft, Mod og Lys med os fra denne fest, ind i den tid hvor dagene bliver kortere.

Lanternefest
Lanternefesten holdes i starten af november. Op til lanternefesten hører vi mange historier om den gamle morten, som bor nede i skoven. Morten er en from og god mand, der passer på alle dyrene. Han har også en kone, som hjælper ham og så bager hun de mest fantastiske småkager. Op til festen, er der med hjælp fra forældrene, blevet lavet smukke lanterner, der kan lyse i mørket.

Festen ligger lige efter børnehavens åbningstid og foregår udenfor, i børnehavens have. Vi begynder med et lanterne skuespil, som spilles af de ældste børn i børnehaven. Efter skuespillet går vi alle ud i mørket, med vores tændte lanterner og synger lanternesangene. Måske hører gamle Morten os og kommer forbi med sol, måne og stjerne småkager som hans søde kone har bagt. Denne fest er også for forældre, bedsteforældre og søskende.

Adventsspiral
Til denne fest, som vi holder i starten af december, har vi lagt en stor granspiral på gulvet i børnehaven og i midten af den står et stort lys tændt. Vi har pudset røde æbler og sat bivokslys i, og med dem går vi én efter én, ind i spiralen og tænder hver vores lys, ved det store lys. En fin og inderlig optakt til julemåneden.

Juletiden
I hele december spiller vi dagligt et krybbespil. Her er børnene klædt ud som jomfru Maria, Josef, æslet, oksen, englen Gabriel, hyrder, værter og små engle. Samtidig hører vi eventyr om Maria og hendes lille æsels rejse til Betlehem. Til juleafslutningen/forældrekaffe vil børnene vise krybbespillet. Bagefter hygger vi os, nyder noget af forældrenes hjemmebag og ønsker hinanden en glædelig jul.

Helligtrekongersfest
På den anden side af nytår fortsætter julespillet endnu en stund. Blot er det ikke hyrderne, der kommer til Jesusbarnet, men de hellige tre konger, der er nået frem med gaver.

På selve dagen (så tæt på 6/1 som muligt) bliver der dækket et festbord og lysene i helligtrekonger stagen er tændt.

Fastelavnsfest
Til fastelavnsfesten har børnehaven gennemgået en forvandling, der svarer til årets tema, det være sig fest på slottet, i skoven, under vandet osv. Alle i børnehaven både børn og voksne er klædt ud til denne fest. De små børn og dyrene vil blive forskrækkede hvis, der kommer Farlige hekse, uhyrer, Spiderman, tegneserie figurer, eller dem med masker og våben. Så de er ikke inviteret med. Til gengæld er dværge, nisser, alle dyr, blomster/planter, konger, prinser, prinsesser, (ikke Disney) feer, alfer, dværge, riddere, håndværkere, bønder og købmænd inviteret med.

Til selve festen er højdepunktet et eventyr/skuespil, hvor alle børnene deltager med den rolle, de er klædt ud til. Alle får også et lille fastelavnsris med en klokke på. Med det går vi i haven og ringer med klokken over jorden, så dværgene vågner og kan hjælpe blomsterløgene med at spire.

Påskefest
Påskefesten holder vi lige før påske. Op til festen har vi lavet reder udenfor, hvis nu påskeharen nu skulle komme forbi med æg. Vi har også hørt eventyr om harer der hjælper hinanden, så de slipper væk fra reven.

Selve påskefesten starter med et påskeeventyr hvorefter vi går ud til påskerederne for at se, om påskeharen har været der, nogle gange er vi så heldige, at vi også ser et glimt af påskeharen. Senere på dagen sår vi karse og græs, triller æg og nyder et dejligt festmåltid ved det flot pyntede påskebord.

Pinsefest
Som optakt til denne fest har vi lavet de smukke pinsefugle, sommerfugle og sunget om fuglene, der bygger reder og flyver over mark og eng. Til denne fest har stuen klædt sig i hvidt og lysegrønt. På selve dagen får hvert barn en hvid eller lysegrøn kappe på og et bånd om hovedet. Vi samles om, at høre pinseeventyr. Her efter vi går pinseklædte ned på engen og flyver med sommerfuglene, mens vi laver sanglege. Bagefter går turen tilbage til børnehaven og festen sluttes med et dejligt måltid.

Sommerfest
Sommerfesten er en dag hvor alle, store som små, har det hyggeligt med hinanden. Det er en fest, som vuggestuen og børnehaven holder sammen, så vi alle kan mødes og knytte bånd. Både forældre, bedsteforældre søskende og venner af familien er hjertelig velkommen. Festen starter med fælles sanglege i børnehaven, der bliver lavet popcorn på bål og der er mulighed for, at grave efter krystaller i sandkassen. Festen sluttes med et sammenskudsgilde hvor hver familie kommer med én ret hver, til fælles bord, god appetit.

Rul til toppen